Изпълнителният директор на Геотрейдинг АД връчи награда на ректора на МГУ

15.01.2024

Госпожа Емилия Илиева - изпълнителен директор на Геотрейдинг АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, връчи наградата на проф. д-р инж. Ивайло Копрев – ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ на церемонията за най-добрите университети в България. Рейтинговата система се изготвя по поръчка на Министерството на образованието и науката, а събитието за награждаването се организира от в. „24 часа“. Класацията сравнява 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления по 47 индикатора.

„Като представител на минната индустрия поздравявам Минно-геоложкия университет, че през тази година спечели наградата в направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“. Искам да отбележа, че голяма част от мениджърите в минните компании в България са негови възпитаници. През 2023 г. университетът отбеляза своята 70-годишнина и успешно си партнира с бизнеса. Съвместно с Група ГЕОТЕХМИН и други компании от минната индустрия беше проведен Ден на кариерното развитие, на който присъстваха над 100 студенти, каза г-жа Илиева при връчването на наградата и допълни - За тази учебна година Група ГЕОТЕХМИН отпуска 15 стипендии за младежи от Минно-геоложкия университет, а за последните няколко години техният брой е над 40.“

„Благодаря за съвместната работа между минерално-суровинната индустрия и МГУ в лицето на проф. Цоло Вутов – управител на Геотехмин ООД. Вероятно всички знаете, че в Топ 100 на минните компании в света има и няколко български. Малко хора знаят факта, че 98% от инженерите в тези компании са българи. Благодаря, че ни се доверявате“, каза проф. Копрев.

Издателят на в. „24 часа“ г-жа Венелина Гочева изтъкна, че е все по-важно за бизнеса е да има образовани кадри и те се превръщат в най-ценния актив. „Всяка година мотивираме ректорите да търсят такива специалности, които да бъдат модерни, привличащи и българите да остават в българските университети. Пожелавам ви да намирате такива професии, които да дават най-късата писта на младите хора да живеят достойно“, каза г-жа Гочева.

На Акедамичните Оскари за 2023 г. присъстваха премиерът акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева, кметът на Столична община г-н Васил Терзиев, ректори и представители на образователната общност.